Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Οι σχέσεις Ρωσσίας - Γερμανίας : Σχέσεις Εξάρτησης ή Σχέσεις Ανάγκης ; (Πρώτη Δημοσίευση : Ιανουάριος 2015).


Σε ακόμη μια συνεδρίαση, οι αντιπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ περιορίστηκαν στη λήψη κυρώσεων κατά προσώπων και εταιρειών (16 και 19 αντίστοιχα) που σχετίζονται με τη Ρωσσική ηγεσία, αποφεύγοντας, παρά τις απειλές, να λάβουν απόφαση για κυρώσεις «τρίτου επίπεδου», δηλαδή στοχευμένων κυρώσεων σε συγκεκριμένους τομείς της ρωσσικής οικονομίας μεταξύ αυτών και της ενέργειας. Υπήρξε βέβαια μια προκαταρκτική συμφωνία και ζητήθηκε από την Κομισιόν να εκπονήσει σχετικό νομικό κείμενο. Η διστακτικότητα που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η Ευρώπη στην επιβολή αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη στενή οικονομική σχέση της με τη Ρωσσία, ιδιαίτερα της Γερμανίας, και τον φόβο των ρωσσικών 
αντιμέτρων .

Κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών άσκησαν, όπως υπογραμμίζει το Spiegel, μια νέα «ψυχολογική πίεση» στη Ρωσσία, καθώς εξέτασαν για πρώτη φορά κυρώσεις που δεν θα στοχεύουν μόνο μεμονωμένους πολιτικούς αρχηγούς στη Μόσχα αλλά και επιχειρηματικές δραστηριότητες με συγκεκριμένες ρωσσικές εταιρείες που συμβάλλουν στην 
αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Ας σημειωθεί εδώ , ότι σύμφωνα με δυτικές πηγές, η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσσική Ομοσπονδία, ήταν ένα γεγονός που εύρε την Δύση τελείως απροετοίμαστη !

Οι ΗΠΑ από την πλευρά των φαίνεται πιο «επιθετικές» στις κυρώσεις των καθώς έχουν βάλει στη «μαύρη λίστα» μια σειρά από κορυφαίους ρωσσικούς ομίλους. Μεταξύ αυτών η πετρελαϊκή Rosneft, η εταιρεία φυσικού αερίου Novatek, η Gazprombank και η ρωσική βιομηχανία όπλων που κατασκευάζει τα περίφημα φορητά όπλα Καλάσνικωφ. 

Για τις εταιρείες αυτές απαγορεύεται επίσης η χρηματοδότηση από αμερικανικά νομισματικά ιδρύματα και η χορήγηση μεσοπρόθεσμων  και μακροπρόθεσμων δανείων .
Το Spiegel τονίζει ότι για τις εταιρείες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», οι κυρώσεις αποτελούν ένα αρκετά σημαντικό πλήγμα καθώς δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πιστώσεις από την ίδια την Ρωσσία τους τελευταίους μήνες, από όπου έχουν αποσυρθεί πολλοί εγχώριοι και ξένοι επενδυτές. Ο Ρώσσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έκανε λόγο για επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο και ο Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις «συνήθως υποκρύπτουν φαινόμενα μπούμερανγκ».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι κυρώσεις και η κρίση στην Ουκρανία έχουν τις πρώτες επιπτώσεις τους στην Γερμανία. 

Η γερμανική επιτροπή για τις Οικονομικές Σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη εκτιμά ότι η κρίση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 25.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, ενώ η Deutsche Bank υπολογίζει ότι σε περίπτωση που η Ρωσσία αντιμετωπίσει σημαντική ύφεση, η γερμανική ανάπτυξη δεν αποκλείεται να υποχωρήσει κατά 0,5%. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους Γερμανικούς  βιομηχανικούς κύκλους είναι η ιδιωτική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens , Josef Kaeser , στην εξοχική κατοικία του Ρώσσου Προέδρου  Vladimir Putin , για να τον διαβεβαιώσει 
για τις καλές προθέσεις του Γερμανικού βιομηχανικού κολοσσού , του οποίου ηγείται, προς την Ρωσσική Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Επιτροπής για τις οικονομικές σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη Erhard Kordes , προειδοποιεί ότι αυτές οι κυρώσεις τοποθετούν μια πρόσθετη πίεση «στο γενικό επενδυτικό κλίμα». Ιδιαίτερα προσθέτει, ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις. Μία ημέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ η αρμόδια υπηρεσία για τις ρωσογερμανικές εμπορικές σχέσεις στη Μόσχα δέχθηκε πλήθος τηλεφωνημάτων από γερμανικές επιχειρήσεις, που συναλλάσσονται και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία , οι οποίες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους. 

Το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της Γερμανίας εκτιμά πως περίπου το 25% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις κυρώσεις. Την ίδια στιγμή σε περίπτωση παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι πολύ υψηλά.

Η ένταξη της Rosneft στη λίστα επηρεάζει επίσης μια σειρά από γερμανικές επιχειρήσεις. Η κατασκευαστική εταιρεία Bilfinger έχει συνεργασία με την Rosneft, όπως και η Siemens που έχει υπογράψει σύμβαση 900 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ατμοστροβίλων και γεννητριών. «Στο τέλος, και οι δύο πλευρές, Ρώσσοι και Ευρωπαίοι, θα χάσουν» λέει ο Frank Sauf, επικεφαλής της Ένωσης των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη Μόσχα.

Οι ανησυχίες των επιχειρήσεων καταγράφονται και στον σχετικό δείκτη του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών IfΟ ( Institut fuer Information und Forschung) και τις εκτιμήσεις του επικεφαλής αυτού Hans Werner Sinn. Σύμφωνα με το Spiegel, μία στις τρεις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, στο τέλος Ιουνίου, δήλωσε πως αναμένει αρνητικές επιπτώσεις για την Γερμανία από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσσίας. «Οι Ρώσσοι έχουν αρχίσει να αναζητούν προμηθευτές εκτός Ευρώπης», υπογραμμίζει ο ειδικός σε θέματα εξωτερικού εμποριού Ulrich Ackermann, από τον Σύνδεσμο Μηχανολόγων – Μηχανικών της Γερμανίας που αριθμεί πάνω από 3.000 εταιρείες – μέλη.


Ακόμη και πριν από τις τελευταίες κυρώσεις, οι επιχειρήσεις έχουν παρουσιάσει επιβράδυνση στις δραστηριότητές τους με τη Ρωσσία σε όλους σχεδόν τους τομείς. Για παράδειγμα, η E.ΟΝ, ενεργειακός κολοσσός με έδρα το Duesseldorf πρόσφατα κατασκεύασε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία ύψους 9 δις ευρώ, ωστόσο λόγω των πιέσεων στη Ρωσική οικονομία τα έσοδα είναι πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Επίσης στην αυτοκινητοβιομηχανία, η Volkswagen καταγράφει για το 2014 έσοδα 10% χαμηλότερα από πέρυσι. Ενώ στην Opel, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 12% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Η εταιρεία αποφάσισε  το κλείσιμο για αρκετές εβδομάδες των μονάδων συναρμολόγησης στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίες κατασκεύαζαν το μοντέλλο Astra.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου