Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Φόβοι κατάρρευσης των Εσόδων με ορίζοντα Φθινοπώρου (Σεπτέμβριος 2014)

Ο φόβος κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων με ορίζοντα το φθινόπωρο διακατέχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .Ο φόβος αυτός είναι μία από τις βασικές αιτίες των πρόσφατων αλλεπαλλήλων πιέσεων από τον Σόιμπλε, το ΔΝΤ και την Κομισσιόν προς την ελληνική κυβέρνηση με κοινό παρονομαστή την ένταση των προσπαθειών είσπραξης των ποικίλλων φόρων. Η τρόϊκα δεν θέλει, όταν επιστρέψει τον Σεπτέμβριο για την συζήτηση των μεγάλων θεμάτων να βρει μπροστά της και το πρόβλημα της μεγάλης υστέρησης στα δημόσια έσοδα, το οποίο θα ανατρέψει όλες τις παραδοχές και τους σχεδιασμούς που έχουν συμφωνηθεί αλλά ήδη ακυρώνονται από την αρνητική δυναμική των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων !

Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δημοσίων εσόδων του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια περαιτέρω αποδόσεων, καθώς «ουκ αν λάβοις τι παρά του μη έχοντος», ακόμη και αν τον… τρομοκρατήσεις. Η κυβέρνηση, η τρόϊκα, αλλά και όλοι εμείς, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο «άθλος» του πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω πλασματικού, δεν θα ήταν εφικτός χωρίς τη μαζική «τρομοκρατία» που εξαπέλυσε ο κ. Θεοχάρης κατά των ατυχών φορολογουμένων ελλήνων πολιτών.

Τα διαθέσιμα στοιχεία όμως δείχνουν ότι και αυτό το «θαύμα» είναι κοντά στο τέλος του. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ και ανέρχονται πλέον σε 66 δισ. ευρώ, από 61,7 δισ. ευρώ στις 31/12/2013. Το χειρότερο όμως είναι ότι από τα χρέη αυτά έχει εισπραχθεί μόλις το 10,1%, έναντι μνημονιακού στόχου 16%.

Αφενός μεν, λοιπόν, τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται πλέον με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα, αφετέρου δε από αυτά εισπράτεται τμήμα κατά 37% μικρότερο του μνημονιακού στόχου (16% - 10,1% = 5,9% και 5,9% : 16% = 0,37 , δηλαδή 37%).

Στην κυβέρνηση προβάλλουν με μεγάλη ανησυχία αυτά τα στοιχεία στο επόμενο 8-μηνο μέχρι και το τέλος του έτους, με δεδομένο ότι σε αυτό το οκτάμηνο συσσωρεύονται μεγάλου ύψους φορολογικές υποχρεώσεις (νέες φορολογικές δηλώσεις, φόροι ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, φόροι τακτοποίησης αυθειρέτων κ.λπ.).

Προ του αδιεξόδου, η κυβέρνηση διέρρευσε τις προθέσεις της για αύξηση των δόσεων αποπληρωμής από 12 σε 48, αλλά η τρόϊκα φέρεται να αντιδρά . Επιπλέον, τυχόν εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου δημοσιονομικής και οικονομικής χαλάρωσης, θα οδηγήσει σε καταστάσεις απόλυτου δημοσιονομικού παραλογισμού: το 2014 οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο του έτους συν τα βάρη από τις «ουρές» του 2012-2013, ενώ το 2015 θα εξακολουθούν να πληρώνουν το φόρο του 2014 συν τις νέες δόσεις του 2015 κ.ο.κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου