Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Σε απόλυτο αδιέξοδο, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2014. Φθηνά Φληναφήματα , τα περί "πρωτογενούς πλεονάσματος" (Πρώτη Δημοσίευση : Οκτώβριος 2014)

Σοβαρώτατο πρόβλημα αποτελεί σήμερα γιά την κυβέρνηση ο σαφής πλέον κίνδυνος εισπρακτικής «εκρήξεως» μέχρι  το τέλος του 2014.
Τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν αναμφιβόλως  αυτόν τον κίνδυνον είναι τα εξής : Πρώτον , ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2014 κατέστησαν ληξιπρόθεσμοι 8,3 δισ. ευρώ νέοι φόροι, δεύτερον , ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται πλέον σταθερά με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ ανά μήνα, συμφώνως πάντοτε με τα δημοσιευθέντα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Η αρνητική αυτή δυναμική επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας  περί του , δήθεν,  πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού που, για τους δανειστές μας, είναι η  βάση όχι μόνο όλων των συμφωνημένων , με την τρόϊκα , κυβερνητικών σχεδιασμών αλλά και του ίδιου του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Κατά το  δεκάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, λοιπόν,  προσετέθη στο ήδη συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων, νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 9,683 δισ. ευρώ. Από αυτό, μέχρι και τον Σεπτέμβριο αποπληρώθηκε μόνο το 1,356 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι  το πιο πάνω χρηματικό κενό των  8,327 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό εισπραξιμότητος του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους είναι μόλις 14,16%, έναντι 25% που είναι ο επίσης προσυμφωνημένος μνημονιακός στόχος.
Εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών αναβιβάζουν το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2014 στα επίπεδα του 13 – 14%, που σημαίνει ότι πρέπει να θεωρούνται μάλλον βέβαιες απώλειες στα προϋπολογισμένα, βάσει του προγράμματος προσαρμογής, δημόσια έσοδα έως και 1,5 δισ. ευρώ.
Είναι απόλυτα προφανές ότι τέτοιου ύψους απώλειες δεν μπορούν να καλυφθούν από ισόποση μείωση των δαπανών και θέτουν , τουλάχιστον ,  σε σοβαρή αμφισβήτηση τους στόχους του υλοποιούμενου προϋπολογισμού του 2014 .  Αν δε ληφθεί  υπ΄όψει  το σύνολον του ταμειακού ελλείμματος (περίπου 70 δις. ευρώ), αντιλαμβάνεται ο κάθε έλληνας πολίτης πόσα νέα «χαράτσια» τον περιμένουν..!
Χρειάζεται μεγάλη θρασύτητα για να ξαναμιλήσει ο οποιοσδήποτε υπουργός , κυβερνητικός βουλευτής ή αξιωματούχος περί  «πρωτογενούς πλεονάσματος» σε ένα προϋπολογισμό (2014) , όπου το όποιο «πλεόνασμα» αποτελεί  καθαρά λογιστικό τέχνασμα (δημιουργική λογιστική) , όταν λείπουν 70 δις. ευρώ από αυτόν  και τους προηγούμενους προϋπολογισμούς των μνημονίων, της εξαθλίωσης και της λεηλασίας ..!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου